2016-08-12

Blog

LATEST NEWS & BACKGROUND INFORMATION

[ in dutch only ]

Via Facebook en Instagram zag ik de uitnodiging Wil jij ons fotoboek testen van Saal Digital Nederland. Na het bekijken van de website heb ik meteen besloten mij aan te melden voor het testen van het fotoboek en het aansluitend schrijven van een review. Ik heb het fotoboek inmiddels in mijn bezit en hierbij dus mijn review ...

Saal Digital
Saal Digital is een Duits bedrijf en het fotoboek wordt - zoals op hun website wordt weergegeven - door verschillende Duitstalige tijdschriften als Testsieger beoordeeld. In tegenstelling tot de normale fotoboeken worden de fotos niet gedrukt maar op Fuji fotopapier belicht. Wat mij ook meteen aansprak was de lay-flat binding oftewel de geheel vlakliggende paginas waardoor er geen storende vouw of welving in het midden van het fotoboek zit. Ideaal dus voor het weergeven van (panorama) fotos over de gehele breedte van het boek.

Software
De software is gemakkelijk via de website te downloaden en te installeren. Ik heb de Mac OS X versie gebruikt en neem aan dat de functies en mogelijkheden voor de Windows versie vergelijkbaar zijn. De eerste stap tijdens het ontwerp is het kiezen van het product (i.d.g. het fotoboek), de afmetingen, het aantal paginas (deze kun je tijdens het ontwerp gemakkelijk aanpassen) en de afwerking (o.a. keuze uit mat of glanzend fotopapier en het soort cover). Ik heb gekozen voor het liggende A4-fotoboek met een glanzende harde cover en fotos op zijdemat fotopapier. Omdat ik redelijk wat ervaring heb met het gebruik van Adobe Creative Cloud Software (o.a. Lightroom, Photoshop en Dreamweaver) werkt de software van Saal Digital voor mij gemakkelijk en intu´tief. Alle benodigde functies voor het eenvoudig opmaken van een layout en/of tekst zijn aanwezig. Je kunt gebruik maken van standaard layouts, enkele basis layouts of je eigen layout ontwerpen. De fotos sleep je eenvoudig uit een map op de computer naar de gewenste locatie of pagina in het fotoboek. Een functie die ik gemist heb is de mogelijkheid om meerdere items (teksten en/of afbeeldingen) te groeperen. Dit laatste is bijvoorbeeld handig bij het samen centreren van een afbeelding (logo) en een tekst. In de software zie je ook voortdurend de totaalprijs van het fotoboek. Hierdoor weet je na het toevoegen of verwijderen van paginas meteen de nieuwe totaalprijs en zijn er dus ook geen verassingen achteraf.

Bestellen Fotoboek
Vanuit de software kun je het fotoboek meteen in het winkelwagentje plaatsen en bestellen. De verzendkosten voor verzending met DHL vanuit Duitsland bedragen EUR 4,95. Na het afronden van de bestelling en betaling wordt het ontwerp meteen door de software verwerkt (dit duurt even) en aansluitend ge-upload naar de Saal Digital server. Per e-mail ontvang je een bevestiging en wordt je verder op de hoogte gehouden van de status van de bestelling.

Levering & Verpakking
Ik heb mijn fotoboek in de vroege avond besteld en de volgende ochtend kreeg ik al een bericht dat het fotoboek gereed was en dezelfde dag zou worden verstuurd. Het versturen met DHL duurt ongeveer 2 werkdagen. Het fotoboek zat goed verpakt in een schuim envelop in een kartonnen verzenddoos.

En dan nu snel naar het laatste en belangrijkste gedeelte van deze review ... het uiteindelijke resultaat.

Resultaat
De eerste indruk is meteen zeer goed! De cover is stevig en heeft een mooie glans. De cover foto - die ook op Fuji fotopapier is belicht - wordt prachtig en haarscherp weergegeven. Voor de fotos in het boek heb ik gekozen voor zijdemat fotopapier zodat de paginas niet gevoelig zijn voor vingerafdrukken. De kwaliteit van de afdruk is ook hier weer geweldig en omdat de fotos belicht zijn op fotopapier heb je bij het bladeren ook daadwerkelijk het gevoel een foto in de hand te hebben. Dit gevoel wordt waarschijnlijk versterkt door de keuze voor een zijdematte afwerking. Omdat er twee paginas op elkaar worden gelijmd, waarvan je overigens niets ziet, zijn de paginas lekker stevig. Zoals aangegeven sprak de lay-flat binding mij aan en het leek mij geweldig om de panorama fotos over de gehele breedte van het boek weer te geven. Ook hierin wordt ik wederom niet teleurgesteld. De fotos lopen naadloos over van de linker naar de rechterzijde van het boek. In het midden van de foto zit natuurlijk een vouw maar er is verder geen enkele verstoring of verspringing van de foto.

Tot slot heb ik ook nog een klein puntje van kritiek. Zowel de eerste als ook de laatste pagina van het ontwerp staan meteen op de binnenzijde van de cover. Onder de fotos zie je dus de omgevouwen randen van de coverfoto. Vergelijkbaar zoals bij een willekeurig leesboek met een harde cover, echter zijn deze paginas in een boek zelden bedrukt. Persoonlijk zou ik het mooier hebben gevonden om te beginnen en eindigen met een een blanco pagina of in ieder geval geen fotos op de paginas aan de binnenzijde van de cover te plaatsen. Dit is denk ik iets waar je als onervaren ontwerper van een (foto)boek niet meteen aan denkt - ik in ieder geval niet. Ik zou het prettig hebben gevonden als hier tijdens het ontwerp van het fotoboek op wordt gewezen zodat er een bewuste keuze gemaakt kan worden.

Conclusie
Na het bekijken van de website had ik al een goed gevoel, maar de uiteindelijke kwaliteit van het fotoboek heeft mijn hoge verwachtingen zelfs overtroffen. Ik ben ontzettend blij met het uiteindelijke resultaat!

Ik wil hierbij Saal Digital Nederland bedanken voor de uitnodiging om het fotoboek te testen en ben inmiddels ook benieuwd naar enkele andere producten in het assortiment.

Voor meer informatie over het fotoboek en andere producten van Saal Digital verwijs ik graag naar de website: http://www.saal-digital.nl/fotoboek/

www.williammevissen.nl/nl/blog/p1/21/Blog-Review-Saal-Digital-Fotoboek-op-William-Mevissen-Photography.html#blog