27-12-2015

Blog

VOLLE MAANOPKOMST TIJDENS ZONSONDERGANG (OF TOCH NIET)

Het plan was om een ​​volle maanopkomst over de brug aan het Reindersmeer te fotograferen met op dezelfde tijd een zonsondergang achter mij. De datum en tijd (24 december 2015 rond 16:00 uur) stond al maanden in mijn agenda: Full moonrise 99% @ Reindersmeer brug 15 min voor zonsondergang.

Zoals al duidelijk wordt uit de titel en de eerste zin ... het gebeurde niet. Het is natuurlijk wel gebeurd, maar als gevolg van de grote grijze wolkenmassa was het onmogelijk om zelfs maar een heel kleinste stukje van de maan te zien. Gelukkig was de zonsondergang nog wel zichtbaar ... dus ben ik die dag geëindigd met de bovenstaande foto.

Op 1e Kerstdag was er zelfs een herkansing met dit keer een 100% volle maan. De positie van de maanopkomst zou nog steeds perfect zijn met alleen een groter tijdsverschil tussen zonsondergang en maanopkomst. Maar het is 1e Kerstdag en uiteindelijk was het net zo grijs en bewolkt als de dag ervoor.

P.S. Mocht je je afvragen ​​hoe ik wist dat de maanopkomst precies op dat moment en op die locatie zou plaatsvinden? There is an app for that (hiervoor is er een app): The Photographers Ephemeris. Dus ik weet nu al wanneer ik weer een kans krijg ... al duurt dit nog bijna een jaar. The Photographers Ephemeris (TPE) helpt je bij het plannen van buitenfotografie in natuurlijk licht, in het bijzonder bij landschaps- en stedelijke fotografie. [ http://www.photoephemeris.com ]

  • /